Pla d'acció de l'ESS
Davant la crisi de la Covid19
Sobre aquesta assemblea
El grup de treball de Pla d’Acció de l'ESS davant la crisi, a partir de les aportacions de totes les comissions, xarxes locals i sectorials de la XES, ha definit uns eixos de treball, dels que pengen línies estratègiques i accions. Aquesta feina està resumida en aquest seguit de propostes, que indica el ventall de mesures a dur a terme pel propi moviment, així com els àmbits de la XES des d’on es faran operatius, i les aliances necessàries per a fer-ho.
Les accions estan agrupades dins de tres grans eixos de treball, que responen a una anàlisi de les oportunitats i reptes que preveiem que sorgiran i s'aguditzaran en els propers mesos:
Canvis culturals i de les estructures de poder
Eix 1: La XES com a agent sociopolític per posicionar l'ESS com a peça clau per a una sortida de la crisi que ens porti a la democràcia econòmica, la justícia social i la sostenibilitat de la vida:
En el context que vivim, la gent pot estar més oberta a qüestionar-se en quin model socioeconòmic estem immerses i a promoure un model alternatiu --> Quin paper volem jugar per modificar el seu marc mental?
S’obre una finestra d'oportunitat per estendre la necessitat d’un canvi de model socioeconòmic, tant en l’àmbit social com institucional --> Incidir per legitimar les propostes de l'ESS, que han d’estar travessades per aquests 4 eixos: economies feministes, procomuns, diversitat/interculturalitat i ecologisme. Èmfasi en la crisi del sistema, que és alhora ecològica i social (crisi ecosocial), i en la necessitat d’anar més enllà de les propostes de New Green Deal, que no qüestionen el capitalisme, per dur a terme una veritable transformació ecosocial.
Aquestes són les 4 línies de treball dins de l'eix d'incidència política:
- Diagnosi i seguiment de l’impacte de la crisi sobre el teixit de l’ESS
- Incidència política per canviar el model socioeconòmic
- Cohesió interna del moviment
- Creació de coneixement que alimenti les nostres propostes i les nostres pràctiques
Caiguda i reconversió de l'economia
Eix 2: Reforç i reactivació de l'activitat socioeconòmica de l'ESS com a base material del canvi socioeconòmic
El nou episodi de crisi capitalista que ens cau a sobre, posarà en tensió el teixit socioeconòmic de l'ESS, així que hem d'actuar des d'una doble perspectiva. Per un costat, hem de garantir la continuïtat del major nombre d'organitzacions, generant eines i recursos per reforçar-les en les seves diferents dimensions (econòmica, material, emocional) D'altra banda, volem incidir en què les noves iniciatives que puguin néixer de la precarització i l'emprenedoria postcrisi estiguin travessades per l'ESS.
Per tot això, cal entendre quines són les necessitats del teixit de l'ESS, afavorir les dinàmiques d'intercooperació, donar visibilitat a la oferta de béns i serveis de l'ESS per augmentar la seva demanda i, en definitiva, reforçar i ampliar el mercat social.
Aquestes són les 7 línies de treball dins de l'eix de reforç i reactivació econòmica de l'ESS:
- Diagnosi i seguiment de l’impacte de la crisi sobre el teixit de l’ESS
- Intercooperació per aprofitar recursos i ser més eficients
- Donar visibilitat a les organitzacions de l’ESS i els seus productes i serveis
- Fons cooperatiu per l'Emergència Social i Sanitària
- Acompanyament i formació per a la reorientació de l'activitat pel context de crisi
- Reforç del mercat de treball de l’ESS
- Aproximar teixit de l’ESS a pimes i a autònoms, especialment el petit comerç
Emancipació i apoderament social
Eix 3: Potenciació de les xarxes de suport mutu i iniciatives sociocomunitàries per reforçar el vincle comunitari en temps de crisi
Una tercera branca fonamental de resposta a la crisi que vindrà, és la necessitat d'auto-organització ciutadana i reforç de les comunitats, per tal que la solidaritat, la inclusió i el suport mutu actuin com a tallafocs pel més que probable ofensiva de la ultradreta. En aquest sentit, les iniciatives sociocomunitàries de l'ESS, en aliança amb diferents moviments socials, és clau per fer créixer i enfortir les estructures comunitàries i de suport mutu --> Ca reivindicar-les com a moviment i sentir-lo propi de l'ESS, i pensar també estratègies per a l'economia no monetària.
Aquestes són les 2 línies de treball de l'eix de potenciació de les xarxes comunitàries:
- Diagnosi i seguiment de l’impacte de la crisi sobre les comunitats
- Recolzament i potenciació d’iniciatives sociocomunitàries i els mecanismes no econòmics de suport mutu.
Hem publicat un recull de les accions proposades que pengen de cada eix; són 37 accions en total. Com a part de la base social de la XES, et demanem que:
- Ens ajudis a prioritzar entre les accions Donant suport a tota acció que creguis prioritària (els suports són anònims)
- Ens ajudis a veure les nostres forces Adherint-te a les accions on podràs participar (el llistat d'adhesions és públic per tal que et puguem contactar i convocar-te als espais de treball)
Compartir: